NAGRADNI IZLET ZA 5. A

Avtor: | Maj 27, 2024 | Dogaja, Obvestila

Učenci 5.A so s svojo zagnanostjo in tekmovalnim duhom osvojili prvo mesto za največ prebranih knjig na bralnem tekmovanju “Berimo z Rovko Črkolovko”. Za nagrado smo se v petek, 24. maja 2024, udeležili izleta v Vitanje in Loče, pridružila pa se nam je tudi najboljša bralka iz 5.Č razreda. Dan je bil poln vznemirljivih aktivnosti, poučnih vsebin in nepozabnih trenutkov.

Izlet smo začeli z vodenim ogledom Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Učenci so z navdušenjem spremljali predstavitev razstave o vesoljskih tehnologijah in zgodovini raziskovanja vesolja. Spoznavali so Noordungove ideje in se naučili, kako se te ideje danes uporabljajo na Mednarodni vesoljski postaji ter v podjetju SpaceX. Sledila je delavnica izdelovanja vesoljskega padala. Učenci so morali sami premisliti kakšno padalo bi se kar najdlje obdržalo v zraku in ga nato izdelati. Tekmovanje v spuščanju padal je prineslo dodatno vznemirjenje, zmagovalki pa sta prejeli manjši nagradi. 

Po delavnici in kosilu smo nadaljevali raziskovanje v kraju Loče, z vodenim ogledom Žičke kartuzije. Kartuzija, ustanovljena okoli leta 1160, je ponudila fascinanten vpogled v zgodovino menihov. Otroci so z zanimanjem poslušali zgodbe o življenju menihov in občudovali arhitekturne znamenitosti tega zgodovinskega kraja, vključno s pokopališčem in pomično cerkveno streho. Ogledali smo si tudi zgodovinski prikaz izdelovanja glinenih izdelkov. 

Učenci so se vrnili domov polni novega znanja, lepih spominov in navdušenjem za raziskovanje vesolja ter zgodovinskih znamenitosti Slovenije. Veselimo se že naslednjih bralnih zmag in podobnih dogodivščin! 

 

 

Naslovna foto: Canva 

Foto: Arhiv knjižnice
Dostopnost