MEDNARODNI PROJEKT BRANJE NE POZNA MEJA/ČITANJE NE POZNAJE GRANICE: Povezovanje skozi literaturo

Avtor: | Maj 27, 2024 | Dogaja, Obvestila

V šolskem letu 2023/2024 smo se ponovno vključili v mednarodni projekt Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice, ki povezuje slovenske in hrvaške osnovne šole. Namen projekta je promocija branja, spodbujanje bralnih navad in razvijanje različnih oblik pismenosti. Naša šola sodeluje z OŠ Nikola Tesla iz Reke na Hrvaškem.  

Projekt omogoča učencem, da berejo prevedena literarna dela sosednje države. V tem šolskem letu so učenci 4. A pod mentorstvom Andreje Spudič  brali knjigo Sejalec sreče Božidarja Prosenjaka. Učenci 5. skupine 8. razreda, ki jih vodi mentorica Kaja Šašek, pa so se poglobili v knjigo Jaz, osel avtorja Zvonimirja Baloga. Po prebranih knjigah so učenci razpravljali o zgodbah, izrazili svoja stališča in poustvarjali na podlagi prebranega. 

Zaključek projekta je bil obeležen z nepozabnim izletom v Rijeko, 24. maja 2024. Učenci so obiskali OŠ Nikola Tesla v Reki na Hrvaškem, kjer so jih prijazno sprejeli in gostili učenci 3. razreda. Program je vključeval prilagojen voden ogled šole, spoznavanje mestnih znamenitosti ter skupno kosilo, ki ga je pripravila gostujoča šola. 

Po okusnem obroku smo obiskali Mestno knjižnico Reka, kjer so se učenci seznanili s prostorom in raznoliko zbirko. Vrhunec izleta je bil obisk Dječje kuće, kjer so učenci uživali v ogledu animiranih filmov in v različnih igrah. Dan je bil poln novih prijateljstev, smeha in poučnih dejavnosti. 

Projekt je bil odlično organiziran in je prispeval k medsebojnemu spoznavanju, povezovanju ter širjenju bralnih obzorij naših učencev. Takšni projekti so izjemno pomembni za krepitev medkulturnega dialoga in spodbujanja ljubezni do branja med mladimi. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja in novih priložnosti za rast in učenje. 

Koordinatorka: Manuela Jesenk  

 

 

 

Naslovna foto: Canva

Foto: Arhiv knjižnice
Dostopnost